כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

הדרך לתכנון קריירה תוך כדי שנת הלימודים הראשונה

סטודנטים רבים ממתינים לרגע בו יסיימו את לימודיהם ויצאו אל העולם האמיתי. אולם, אין זה פשוט לתכנן קריירה תוך כדי לימודים תובענים. הפסיכולוגית התעסוקתית אפרת מרכוס מסבירה כיצד בכל זאת ניתן לעשות זאת

14/07/2014
סטודנטים רבים מעוניינים להתחיל בתכנון הקריירה שלהם עוד בזמן הלימודים. האם זה אפשרי? איך אפשר לנהל חיים נורמליים בשילוב שכזה? ואיך מונעים מצב של אובר קואוליפייד?

אין ספק שאחד האתגרים המשמעותיים העומדים כיום בפני סטודנטים הוא תכנון הקריירה שלהם כבר מתחילת הלימודים. שנת הלימודים הראשונה היא לרוב גם המאתגרת ביותר, גם משום שהכל בה חדש, ויש להתרגל במהלכה למסגרת, לדרישות לא מוכרות, למסגרת החברתית ולמטלות הלימודיות. במקביל, ההתמודדות עם חיים עצמאיים והעלויות שלהם מצריכה מציאת עבודה מכניסה. אולם, סטודנטים רבים אינם מעוניינים בעבודה זמנית בלבד, אלא רוצים להתחיל בצעדים ראשונים של תכנון הקריירה שלהם כבר במהלך שנת הלימודים הראשונה, במחשבה לטווח הארוך. כיצד זה מתאפשר?

כמה טיפים לתכנון נכון

כמה טיפים לתכנון נכון
● להיפתח לתחומים מגוונים- יש להניח שתרצו לחפש עבודה בתחום שמשיק באופן ישיר לתחום הלימודים שלכם. לא תמיד זה מתאפשר, משום שעדיין לא יהיו לכם הניסיון הנדרש, התעודות הרלוונטיות, וכדומה. במקרים כאלו, כדאי לפעמים קצת לפתוח את הראש, ולחפש "על יד". זה לא אומר שאם אתם לומדים פסיכולוגיה תצטרכו בהכרח לעבוד במדעי המחשב או בניקיון, אפשר גם למצוא עיסוקים קשורים, גם אם לא באופן ישיר.

למשל, סטודנטים שמתעניינים בתחום משאבי האנוש, השיווק, הניהול, או דומים, יוכלו לנסות ולהשתלב גם בתפקידים זוטרים מאוד בארגונים העוסקים בתחום העניין שלהם. גם אם התפקיד שלכם ספציפית יהיה תפקיד פקידותי או מינהלתי זוטר, ולא תהיה לו נגיעה לעולם התוכן המעניין אתכם, עדין תהיה לכם הכרות עם ארגון מהתחום, עם שיטות העבודה בו, תוכלו ליצור קשרים עם דמויות שיוכלו לעזור לכם בעתיד, ו"על הדרך"- להכיר קצת את עצמכם: ממה אתם נהנים? מה אתם לא אוהבים לעשות? עם מי ובאילו תנאים נוח לכם לעבוד? איזו משרה בארגון הייתם רוצים אתם לקחת בעתיד? באופן דומה, משיכה לתחומי הטיפול יכולה להביא אתכם לחיפוש משרה שאינה מקצועית במסגרות טיפוליות, הדרכתיות, או חינוכיות. גם בתחומים הטכניים ניתן לנסות ולהשתלב בארגוניים רלוונטיים. זו דרך טובה להתחיל בתכנון הקריירה שלכם תוך כדי שנת הלימודים הראשונה ולהתחיל ברגל ימין.

• אפשרויות קידום - אחד הכללים החשובים בהקשר של תכנון קריירה תוך כדי שנת הלימודים הראשונה הוא חיפוש משרה שתאפשר לכם קידום בהמשך. התפקיד הראשוני אולי ייראה לכם לא משמעותי, וייתכן שההכנסה שלכם תהיה אפילו נמוכה יותר ממשרה בעלת שעות גמישות וטיפים טובים כמו מלצרות, ועדיין, תהיה לכך משמעות להמשך הדרך.

לעיתים, סטונדט שיסיים את התואר הראשון שלו ללא תכנון קריירה, עלול למצוא את עצמו "אובר קואוליפייד" , או "מוכשר מדי"– מצד אחד, לא יתאים למשרות מאוד זוטרות; הוא הרי בעל תואר ראשון. מנגד, אין לו הכשרה תעסוקתית בפועל, ולמשרות מסויימות רכישת ניסיון תעסקותי כלשהו והכרות עם העולם הארגוני הינה תנאי סף הכרחי. אם מתחילים עוד בזמן הלימודים בדרג נמוך, ומתקדמים עם סיום התואר - נוצרת המשכיות בריאה.

כך למשל, גם משרות שלכאורה אין בהן התמקצעות או רכישת ניסיון- כגון עבודה במוקד טלפוני, יכולות לערוך עבורכם הכרות עם ארגון גדול ומבוסס, ואפשר אפילו להתקדם מתוכן לתפקידי ניהול זוטרים- אחראי משמרת, ראש צוות, מדריך. כך תוכלו גם להתנסות ברמה כזו או אחרת של משרה "ניהולית", ולהוסיף זאת לקורות החיים שלכם. ניסיון זה יצטבר- גם אצלכם וגם בעיני המעסיק העתידי- כמשמעותי לבנייה שלכם את עצמכם. כשתגיעו לראיון העבודה העתידי, תוכלו לספר (וגם לדעת בעצמכם) על יכולות ההתמודדות שלכם עם מצבים שונים, סגנון העבודה שלכם, הכישורים הבין אישיים והתפקודיים שלכם, ואפילו על הסגנון הניהולי שלכם.

● חיפוש מוקדם – כשיתחילו הלימודים, תמצאו את עצמכם עסוקים "עד מעל לראש"- בהתארגנות, הכרות עם התנאים החדשים ודרישותיהם, וכמובן לימודים. לכן, עוד כלל חשוב מאד בתכנון הקריירה הוא להתחיל לחפש את המשרה המתאימה עוד לפני שהלימודים מתחילים, אך כאשר יש לכם מושג כללי על מערכת השעות וסדר הלימודים. לא קל למצוא משרה המאפשרת גם תוכנית לימודים מלאה במקביל, ולכן כך תוכלו לבצע את החיפוש כשעוד יש לכם זמן ואתם לא לחוצים.

באופן כזה תוכלו גם לבצע חיפוש מדורג: להתחיל בחיפוש "משרת חלומות"- כזו שממש מעניינת אתכם, גמישה בשעות, וגם מאפשרת התמקצעות, התקדמות בעתיד וכו', ומשם, במידה וזו אינה מתאפשרת, להמשיך ולבחון את שוק העבודה באופן ריאלי; להבין האם יש צורך להתפשר על חלק מהתנאים שרציתם, להחליט על מה כדאי לכם לוותר בשלב זה, לחפש יותר ויותר רחב, עד למציאת המשרה המתאימה.

במהלך החיפוש, אל תשכחו שיש לכם כבר ניסיון כלשהו עם עולם העבודה: אל תזלזלו בניסיון שרכשתם גם בשירות הצבאי או אפילו בתפקידי שירות או מכירה שלכאורה אינם קשורים למה שאתם מחפשים: בוודאי תוכלו להגיד כמה מילים טובות על עצמכם בהקשר של התמודדות עם מצבי לחץ, יכולות הסתגלות והתמדה בתוך מסגרת, אכפתיות והשקעה, יכולות השפעה, ואולי אף נסיון מקצועי כלשהו- בהובלת משימות, הדרכה, ניהול, או כל דבר אחר שעשיתם- זה לא מובן מאליו, וטוב להיות מודעים ליתרונות שלכם. מנגד, זכרו שאתם רק בתחילת הדרך- טוב לשאוף גבוה, אך כדאי גם לזכור שזה בסדר להתחיל ממשרות זוטרות, ורק "להכניס רגל" למקום שיעזור לכם בעתיד.

מצליחים לפתח קריירה

הכורח למצוא עבודה למימון הלימודים ואורח החיים, יכול בהחלט להפוך להזדמנות להתחיל בצעדים ראשונים של קריירה מוצלחת. גם אם התפקיד בו תשמשו לא יהיה עדיין תפקיד מקצועי, ועדיין לא יביא לידי ביטוי את כל היכולות הטמונות בכם, הוא כן יכול להקנות לכם התנסות חשובה, הכרות משמעותית עם עצמכם ועם עולם העבודה, ואפילו להוות נקודת פתיחה משמעותית לצעדים שיבואו אחריו. אם תתכננו נכון, תקשיבו לעצמכם ותחשבו קדימה - תוכלו לפתח לעצמכם קריירה נהדרת, עוד מהחודש הראשון ללימודים.

המאמר באדיבות אפרת מרכוס – פסיכולוגית תעסוקתית מומחית

היחידה ליעוץ ופיתוח קריירה, אדם מילא
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים