כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

הסברים ומידע בעניין תמא 38

תמא 38 או "תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה", היא למעשה אוסף מגוון של תקנות שתפקידן המרכזי הוא לטפל בסיכונים הקשורים לרעידות אדמה. את התוכנית יזמה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וההכנות שלה בוצעו על ידי צוות נרחב ביותר של יועצים ומתכננים בראשות האדריכל יונה פיטלסון. בשנת 2005 אושרה התוכנית ברוב קולות על ידי ממשלת ישראל.

18/06/2015

הרקע לתוכנית

הרקע לתוכנית
בשנת 1975 נכנס לתוקפו התקן הישראלי לעמידות של מבנים בפני רעידות אדמה (ת"י 413), אך לפי הערכות המומחים בתחום נראה כי רוב המבנים שהוקמו בישראל עד לשנת 1980 לא עומדים בדרישות המחמירות של התקן וזאת מכיוון שרק בשנת 1980 נקבע בתקנות התכנון והבנייה כי תקן זה הוא תקן מחייב.

על מנת לחזק מבנה שנבנה עד שנת 1980 ולהתאים אותו לתקן החשוב, יש להשקיע לא מעט כסף ומסיבה זו מעטים הם הדיירים שדאגו לחזק את המבנים שבהם התגוררו. מטרת התוכנית שחוגגת השנה עשור, לפיכך, היא לעודד את בעלי הבתים לחזק את המבנים שברשותם על ידי מתן האפשרות לקבל היתר בנייה לצורך חיזוק המבנה ללא צורך בהכנת תוכנית מפורטת. התמריץ העיקרי שניתן לבעלי הבתים הוא הענקת זכויות בנייה, שמטרתן לסייע במימון עבודות החיזוק.

חיזוק בתים משותפים במסגרת תמא 38

באופן עקרוני האחריות לחיזוק המבנים מוטלת באופן בלעדי על כתפיהם של בעלי הדירות ולכן באפשרותם לממן מכיסם את הוצאות החיזוק של המבנה. עם זאת, כפי שציינו, ביצוע פרויקט תמ"א 38 מציע פתרון מימון חכם הבא לידי ביטוי בכך שהיזם שאמון על ביצוע עבודות החיזוק, יוכל לבנות דירות נוספות על גג המבנה. את הדירות יוכל למכור היזם וכך לפטור את דיירי המבנה מתשלום עבור עבודות החיזוק. כמו כן, באפשרותם של בעלי הדירות לקבל בעלות על הדירות החדשות ולהחליט לעשות בהן כרצונם לצורך מימון העבודות.

התיקונים שהוכנסו בתוכנית לאורך השנים

לאורך השנים הוכנסו בתוכנית ארבעה שינויים חשובים שמטרתם המרכזית היא למנוע אי הבנה בנוגע לפרשנות שלה וכן להפוך את התוכנית לאטרקטיבית יותר ולקדם את ביצועה גם באזורי פריפריה ובמבני ציבור. כמו כן, על מנת לעודד חיזוק של מבנים קיימים אושרו כמה תיקוני חקיקה, כמו, לדוגמה, תיקון מספר 62 לחוק מיסוי מקרקעין, שלפיו יש להעניק פטור מתשלום מס מכירה ומס שבח במכירה שתמורתה מושפעת מזכויות בנייה לפי התוכנית וכן פטור ממס רכישה וממס שבח במכירת זכות במקרקעין שהיא רכוש משותף במבנה שניתנו לגביו זכויות בנייה לפי תמא 38.
תיקונים נוספים שנועדו לקדם את ביצוע התוכנית הוכנסו בחוק התכנון והבנייה בשנת 2007 (עידוד חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה), בחוק המקרקעין בשנת 2008 (חיזוק בתים משותפים בפני רעידות אדמה) ועוד. בנוסף לכל זה, הודיעה השנה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה כי היא מתכוונת לפעול למען הרחבת התכנית גם למבנים שהוקמו עד שנת 1992 במטרה לאפשר הוספה של ממ"דים במבנים שהוקמו לאחר 1980.
נראה כי גם לאחר עשור שלם, פניה של התוכנית עדיין לא התגבשו וזאת על רקע העובדה שהתוכנית טרם הצליחה להפוך לפופולארית במיוחד. למעשה ייתכן שניאלץ לחכות עוד לא מעט זמן עד שהתוכנית תענה על התקוות הרבות שנתלו בה אי שם בתחילת דרכה. נכון להיום (2015) חודשה התכנית לחמש שנים נוספות על ידי הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה כך שיש למה לצפות.
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים