כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

אדריכלות נוף ועיצוב גינות

אדריכלות נוף הוא תחום העוסק בתכנון מרחבים פתוחים, והוא שייך למקצוע האדריכלות. כאשר מדברים על ארכיטקטורה, באופן אינסטינקטיבי עולות בדרך כלל אסוציאציות של מבנים ובניינים, אך במקרה הזה מדובר בתכנון של טיילות, פארקים, חללים פתוחים ועוד.

22/07/2015
בקרב הציבור הרחב קיים בלבול מסוים בין תחום זה לבין תחום אחר הנקרא עיצוב גינות.

מהם ההבדלים החשובים ביותר בין עיצוב גינות לבין אדריכלות נוף?

אמנם עיצוב גינות מהווה מרכיב אינטגרלי במלאכתו של אדריכל הנוף בחלק ניכר מהמקרים ומהפרויקטים, אך בכל זאת חשוב לעמוד על ההבדלים בין שני התחומים. כך, לדוגמה, מלאכת עיצוב הגינות יכולה בהחלט להתבצע על ידי גנן שלא למד יום בחייו במוסד להשכלה גבוהה, אך אדריכל נוף, לעומת זאת, הוא אדם המחזיק בתואר אדריכל.
עם זאת, יש לציין כי במדינת ישראל המושג אדריכל נוף הוא מושג גמיש יחסית וכי נכון להיום עוסקים בתחום זה גם אנשי מקצוע שלא מחזיקים בתעודת אדריכל. כך, לדוגמה, בחלק ממוסדות הלימוד בישראל ניתן ללמוד במסלול לתואר הנדסאי אדריכלות נוף ולאחר מכן לעסוק בתחום ללא שום בעיות. באופן עקרוני ניתן לקבל את התואר "אדריכל נוף" לאחר סיום מסלול לימודים בן ארבע שנים, המאפשר לבוגרים לקבל תעודת "אדריכל נוף רשום", המוענקת על ידי רשם המהנדסים (מסלול לתואר ראשון מסוג זה מוצע על ידי הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים של הטכניון).
כמו כן, למרות שבחלק ניכר מהפרויקטים המבוצעים על ידי אדריכל נוף קיימת התייחסות לעיצוב הגינות בפרויקט, הרי שלא בכל פרויקט ופרויקט נכללות בהכרח גם גינות.
מעבר לכל זה, הרי שעיצוב גינות הוא תחום ספציפי מאוד העוסק בעיקר בגינה עצמה. אדריכלות הנוף לעומת זאת, עוסקת במגוון הצורות השונות בהן ניתן ליצור שטחים פתוחים וביחסי הגומלין המתקיימים בין האדם לטבע או בין המבנה לקרקע ולנוף. כפועל יוצא מכך יש אף שיאמרו כי אדריכל הנוף צריך לחבוש בנוסף לכובע האדריכל, גם את כובע הפילוסוף במסגרת עבודתו.

ההיסטוריה המרתקת של אדריכלות הנוף

ככל הנראה לפי הידוע לנו כיום, אדריכלות הנוף החלה להתפתח אי שם במסופוטמיה, כאשר החלו לתכנן ולהקים גנים פתוחים שהשתלבו בתוך השטחים העירוניים. מטרת העל של תכנון הגנים בתקופה הזו הייתה ליצור מעין גן עדן עלי אדמות ומאמצים רבים הושקעו בהזרמת המים לצמחיה העירונית. כמו כן, היוונים הקדמונים השקיעו לא מעט אנרגיה ומאמצים בגנים הציבוריים שלהם ומגמה זו רווחה גם כן בתקופת הרנסנס שבמהלכה הרבו לשלב בין האדריכלות לבין הטבע.
במהלך המאה ה-17 עיצוב הגנים החל לבסס את מעמדו כאמנות לכל דבר ועניין ודוגמה טובה לכך ניתן למצוא בגני ורסאי המפורסמים, שתוכננו על ידי אדריכל נוף מקצועי ומחושב ביותר. לאורך ההיסטוריה התפתחו מגמות חדשות הן בתחום של עיצוב גינות והן בתחום של אדריכלות , כשבין היתר חשוב להזכיר את סגנון הגן האנגלי, שהיווה מעין תגובת נגד לגן הצרפתי המסודר והמלאכותי ואת הגן היפני, שהתפתח במקביל להתפתחות התחום במערב, המבוסס על תפישות דתיות ואסתטיות יפניות מסורתיות.
כיום שני תחומים אלה זוכים לעדנה כמוה לא ידעו כבר זמן רב, במיוחד לאור תהליכי העיור המהירים והבנת החשיבות של הקשר לטבע, לאדמה ולצמחייה בעולם המודרני, האורבני והמתועש.
למידע נוסף בקרו באתר של גינונים – אדריכלות נוף ועיצוב גינות
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים