כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

סכנה לדליפת עופרת למי שתייה לבתים רבים בישראל

בחודשים האחרונים, התגלו במספר יישובים ריכוזי עופרת גבוהים במי השתייה, והדבר מהווה סיכון בריאותי שחשוב מאוד להכיר ולדעת כיצד להתמודד איתו. כעת, נכיר את הסיכון בכך, את התקנות שנועדו להיאבק בכך, ואת הדרך הנכונה של כל אחד מאתנו להתגונן.

06/06/2017

רקע כללי על הסיכון שנוגע בחשיפה גבוהה לעופרת במי השתייה שלנו

רקע כללי על הסיכון שנוגע בחשיפה גבוהה לעופרת במי השתייה שלנו
אחת הבדיקות השכיחות ביותר הנוגעות באיכות המים שלנו ובבריאות המים אותם אנחנו צורכים היא בדיקה הנוגעת בריכוז העופרת במי השתייה. בדיקה זו קובעת כי הסף המסוכן של ריכוז עופרת במי השתייה הוא 10 מיקרוגרם לליטר, אך מומחים בתחום מדגישים כי בפועל כל ריכוז עופרת במי שתייה הוא מסוכן. הסיבה לכך היא פשוטה ביותר – חשיפה מוגברת לעופרת, שמגיעה במקרה זה ממי השתייה שלנו, מזיקה ומסוכנת בעיקר עבור ילדים קטנים ונשים בהיריון, כאשר מחקרית חשיפה זו גורמת לפגיעה בהתפתחות מערכת העצבים המרכזית בעובר ובילד הקטן, לירידה ביכולת השכלית ובעלייה לסיכון להתנהגות תוקפנית. בנוסף, חשיפה מוגברת לעופרת נמצאה קשורה למחלות לב ודם, לפגיעה בתפקוד הכליות ולפגיעה בפוריות. המסקנה היא פשוטה – עלינו להימנע ככל שניתן מעופרת במי השתייה שלנו, וכעת נבין בדיוק כיצד הדבר מתרחש.

מה גורם לריכוזי עופרת גבוהים במי שתייה? כיצד הדבר מתרחש?

ישנה מחלוקת באשר לגורמים לריכוזי העופרת הגבוהים במי השתייה. הנושא עלה למודעות ציבורית כאשר נמצאו ריכוזי עופרת גבוהים במכונות קפה בתל אביב, ולאחר מכן נמצא כי ב-29 רשויות מקומיות בארץ יש ריכוזי עופרת גבוהים בתשתיות מים ביתיות ועירוניות. ישנה מחלוקת האם הדבר נגרם כתוצאה מתשתיות ביתיות מיושנות שאינן עומדות בסטנדרטים מודרניים, או שמא מדובר ברשלנות של תאגידי המים. בכל מקרה, אין ספק כי יש קשר בין תשתיות מים מיושנות בהן ישנה חלודה ומלט לבין ריכוז עופרת גבוה במי השתייה – גם אם תשתית המים העירונית המגיעה למבנה לא מכילה ריכוזים שכאלה.

מה עושים בשביל למנוע את ריכוזי העופרת הגבוהים במי השתייה שלנו?

בכדי למנוע ריכוזי עופרת גבוהים במי השתייה, יש צורך בביצוע של דיגום מים. זהו שירות מקצועי שניתן על ידי חברות שמתמחות בטיהור מים ובדיגום של מערכות מים, כאשר הדבר נחוץ עבור טופס 4 – טופס אכלוס של כל מבנה חדש שנבנה ומאוכלס. עם זאת, הדבר לא מהווה פתרו עבור בניינים קיימים בהם ישנה תשתית מיושנת הגורמת לריכוזי העופרת הגבוהים, ולכן חשוב לוודא במבנים אלה כי תשתית הצנרת תשופץ ותעמוד בסטנדרטים בריאותיים הכרחיים. הדבר נוגע בצינורות עצמם, וכן ביחידות הקצה השונות כמו ברזים. בנוסף, חשוב מאוד לוודא כי מערכות שנוגעות במים שאותם אנחנו צורכים, כמו דוד השמש, מתאימות לאיכות גבוהה של מים. לדוגמה – חשוב לוודא כי דוד השמש לא מכיל ציפוי פנימי עשוי מלט, כפי שהדבר מוכתב על ידי תקנות קיימות האוסרות על מכירה והתקנה של דודי שמש שכאלה, בדיוק מסיבה זו.

בצריכת המים של כל אחד ואחד מאתנו, חשוב להשתמש במוצרים הנכונים והבריאים

כל אחד מאתנו יכול לעשות בחלקת האלוהים הקטנה שלו לא מעט בכדי להבטיח שהמים שהוא צורך הם אכן נטולי עופרת כפי שהם צריכים להיות. הדבר נוגע כאמור בתשתיות המים שלנו ובמיוחד בדוד השמש הביתי שלנו, שעלינו לוודא שהוא חדש ובסטנדרטים גבוהים. הדבר גם נוגע במערכות סינון מים פשוטות כיחידות קצה – בין אם מדובר בפילטרים של ברי מים ומכונות קפה ובין אם מדובר בקנקני מסנן פשוטים ויעילים.
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים