כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

עבודה ערבית – שילובה של האוכלוסייה הערבית המשכילה

נושא התעסוקה במגזר הערבי עולה לכותרות בתקופה האחרונה יותר ויותר. במאמר שלהלן מוצגות בעיות התעסוקה בקרב האקדמאים הערבים ודרכי פעולה אפשריים לשיפור המצב הקיים.

04/11/2013
בהרצאה הפומבית הראשונה שלה, הציגה קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל הנכנסת, את החשיבות העצומה שבשילובה של האוכלוסייה הערבית בשוק העבודה. הפערים בין האוכלוסייה הערבית והאוכלוסייה היהודית מורגשים בצורה מוחשית ביותר, והם באים לידי ביטוי בנציגות הנמוכה של המשכילים הערבים במשרות המיועדות לאקדמאים. תופעה זו מתורגמת לרמת חיים נמוכה יותר במגזר הערבי.

תעסוקת ערבים אקדמאים

כשאנו מדברים על תעסוקה של ערבים אקדמאים, יש לדבר על כמה נתונים חשובים. בראש ובראשונה, ישנם יותר אקדמאים מובטלים במגזר הערבי מאשר במגזר היהודי. מעבר לזאת, הערבים מיוצגים בשיעור חסר במקצועות אקדמיים, כגון: כימאים, פיזיקאים, רואי חשבון, כלכלנים, פסיכולוגים ומרצים באקדמיה. עיקר עיסוקם של המשכילים במגזר הערבי הוא הוראה בבתי ספר יסודיים ועל יסודיים. מעבר לזאת, ברגע שאקדמאי ערבי מאבד את עבודתו או מתפטר, לוקח לו יותר זמן למצוא עבודה חדשה מאשר לאקדמאי יהודי.

הסיבות לפערים

בעולם אידיאלי, המעסיק היה יושב מול קורות חיים, ובוחן אותם באופן אובייקטיבי – כלומר, הציונים של המועמד במהלך הלימודים, הניסיון המקצועי שלו ועוד פרמטרים הקשורים ליכולתו לעשות את התפקיד המוצע בצורה טובה. בפועל, ישנו מכשול קשה ביותר העומד בפני כוחות השוק הללו, והוא האפליה. הרבה מעסיקים פוטנציאליים לא יפנו בכלל למועמד מהמגזר הערבי, וכך הוא לא יקבל סיכוי שווה כמו המועמד היהודי מלכתחילה.

למה חשוב לערב את האוכלוסייה הערבית בשוק העבודה?

אוכלוסיות חלשות, שהסיכויים שלהן להשתלב בחברה בכלל ובשוק העבודה בפרט נמוך, משפיעות לרעה על המשק כולו. לעומת זאת, מיצוי הפוטנציאל הגלום במגזר הערבי והקידום שלו ישפרו משמעותית את המצב הכלכלי והחברתי בארץ. לא רק שנתוני רמת החיים יעלו והפערים יצטמצמו, אלא ששתי האוכלוסיות הללו יתקרבו יותר אחת לשנייה. חשוב לזכור שככל שהאזרח מרגיש שהוא לוקח חלק בחיים הכלכליים, החברתיים והפוליטיים במדינה, כן הוא ינסה לתרום יותר למדינה ולא יפגע בה בשום דרך.

מה אפשר לעשות?

מה אפשר לעשות?
השלב הראשון בשיפור המצב הוא עצם המודעות לבעיה, שכן שנים רבות הן הממשלה והן גורמים חברתיים פשוט התעלמו מהנושא. בתקופה האחרונה אכן עולה המודעות לנושא החשוב הזה, ונבנות תוכניות עבודה לשילוב אקדמאים ערבים בשוק העבודה – הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי. כיצד עושים זאת? כמובן בראש ובראשונה על ידי העדפה מתקנות – כלומר מחייבים חברות בולטות וגופים גדולים להעסיק עובדים מהמגזר הערבי. מעבר לזאת, דרושה גם תמיכה מעשית באותם אקדמאים. יש לזכור שרבים מהאנשים הללו אינם מאמינים בכלל בסיכוי להשתלב בשוק העבודה, ולכן לא פונים למשרות המוצעות מלכתחילה.

חברות כוח אדם עבור המגזר הערבי

לאור האמור, יש מקום חשוב ביותר עבור חברות כוח אדם שמתמחות בהשמת עובדים משכילים מהמגזר הערבי. חברות אלו מתמחות לא רק באיתור מועמדים הרלוונטיים לתפקידים המוצעים, אלא גם מעבירות סדנאות הכנה רב תרבותיות למקומות עבודה, מלוות את המעסיקים והמועסקים כאחד ומספקות עוד שירותים רבים, המסייעים בקליטה טובה יותר של העובדים בחברה.

שילובם של המשכילים מהמגזר הערבי חשוב ביותר עבור חוסנה הכלכלי והחברתי של מדינת ישראל. בכדי להשיג את השילוב הרצוי, יש להודות בבעיה הקיימת, לאתר את השורשים שלה ולפעול במטרה לשנות את המצב. השינוי יגיע מכיוון של העדפה מתקנת, ועבודה מקצועית של חברות השמה מקצועיות, המתמחות במתן שירותי תעסוקה לאקדמאים ערבים.

המידע הנ"ל נלקח באדיבות אתר "קו משווה" – עמותה ללא רווח העוזרת לקהילה האקדמאית הערבית בישראל
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים